Een nieuw bedieningsconcept voor de in-, door- en uitstroom van personeel

In het nieuwe bedieningsconcept Shop & Hire staan alle medewerkers en kandidaten in één overzichtelijke ‘digitale winkel’. Managers en recruitmentprofessionals zoeken en selecteren er zelf hun medewerkers (vast en flex) en de inhuurpapierwinkel verloopt grotendeels automatisch. Het werkt sneller en flexibeler dan het traditionele ‘Post and Pray’ proces.

Op dit moment implementeert Labor Redimo bij een grote werkgever een volledig nieuw bedieningsconcept voor de inzet en doorstroom van vaste en flexibele medewerkers bij een grote Nederlandse werkgever. Een combinatie van ‘bol.com’ en ‘stel uw eigen BMW samen’. De eerste testen zijn succesvol. Geen wonder: meer vrijheid voor de manager, die bovendien sneller kan schakelen met de juiste medewerkers. Toepasbaar in elke grotere organisatie, ook in die van u!

Hoe werkt het?
Meerdere partijen nodigen medewerkers en kandidaten uit, namens de organisatie. Dat kan HR zijn, maar ook recruiters of gecontracteerde leveranciers, brokers of werving & selectie bureaus. Managers kunnen 24/7 online winkelen binnen dit complete digitale medewerker-netwerk van de eigen organisatie. Zij kunnen er zelf een medewerker zoeken, die zelf voor een gesprek uitnodigen, en zelf inzetten op een opdracht of functie. Zonder directe tussenkomst van een stafafdeling zoals recruitment of de inhuurdesk. Het is een extra kanaal voor de manager. Naast Shop & Hire blijft het Post & Pray ook bestaan.

Vergelijk het oude en het nieuwe proces (nieuwe kanaal):

Medewerkers blijven in control
In dit privé-netwerk zitten de medewerkers in loondienst, ingeleende medewerkers en geselecteerde kandidaten. Interne en externe medewerkers presenteren zich als het ware aan alle managers en recruiters van de organisatie. Maar ze blijven zelf in control. Zij beslissen of ze ingaan op een uitnodiging en hebben volledige zeggenschap over hun profielgegevens. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop ze zich profileren en ontwikkelen. Als ze dit goed doen, worden ze eerder gevonden voor een nieuwe klus of baan.

Geen vacatures meer?
Voorlopig kunnen managers ook nog een ouderwetse aanvraag of vacature uitzetten. Maar hoe lang doen ze dat nog als het ook op deze manier kan? In dit concept kan het administratieve inhuurproces immers grotendeels geautomatiseerd worden.

Aanbod is cruciaal
Het concept staat of valt natuurlijk met het juiste aanbod in de digitale medewerker-winkel. Daarom stemmen sourcing-managers dit af op de behoefte van de managers, bijvoorbeeld met Recruitment, Inkoop, HR, commerciële bureaus, intermediairs en werving & selectiebureaus. Op basis van een strategische functieanalyse en een goed met de business afgestemde sourcing-strategie wordt per functiecluster bepaald wie wat doet. Voor bureaus en brokers wordt recruitment en hun netwerk steeds belangrijker.

Goede zoekfunctie essentieel
Hoe uitgebreid de database ook is, geavanceerde zoektechnologie is onmisbaar. Een manager die zoekt op ‘Apple’, wil medewerkers zien met ervaring bij het bedrijf Apple of met Apple-producten. Meneer Apple is niet interessant en de groenteboer al helemaal niet.

Compleet ontwikkelingsprofiel
De medewerkers van een organisatie registreren op welke vaardigheden, kennis en werkervaring in huis of binnen bereik zijn. Het complete medewerker- en kennisnetwerk wordt vastgelegd voor hergebruik. Maar het gaat verder. Een organisatie kan de ontwikkelingen van een medewerker ook volgen buiten de eigen organisatie, waar ze zitten en of ze beschikbaar zijn.

Over de muur kijken
Organisaties werken steeds vaker projectmatig of in kleine teams. Daarom is het belangrijk dat een manager snel in de complete medewerker-winkel kan zoeken naar eigen of externe medewerkers. Op dit moment zoekt een manager vaak nog alleen binnen zijn eigen netwerk.

Van uitstroom naar doorstroom
De meeste vacatures worden door interne medewerkers ingevuld. Helaas stromen veel medewerkers onnodig uit of blijven ze juist te lang zitten. Of ze vinden niet de juiste nieuwe baan of vervolgklus of ze worden niet gevonden Als er alleen al een klein deel van deze uitstroom wordt omgezet in doorstroom, dan zal dit al een enorme herkapitalisatie van bestaande investeringen in medewerkers betekenen! Dit geldt voor zowel vaste als externe medewerkers.

Voordeel voor iedereen
Shop & Hire vergt in verhouding tot de opbrengsten geen grote investering. Alle deelnemers in de keten profiteren: de bureaus, de organisatie, de managers en niet te vergeten de medewerkers.

In lijn met marktontwikkelingen
Dit nieuwe bedieningsconcept volgt de huidige ontwikkelingen in de markt volledig. Denk bijvoorbeeld aan meer projectmatig werken, sneller op- en afschalen, werken in kleinere zelfstandige teams, ‘Het Nieuwe Werken’, e-HRM en medewerkers die flexibeler willen werken en beter (en eerlijker) gevonden willen worden voor leuke uitdagende klussen of banen.

2014 belooft een leuk jaar te worden! Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wilt u meer informatie over de achterliggende business case? Neem dan contact op met Bertrand Prinsen of Corné van der Linde.

Labor Redimo is een onafhankelijk adviesbureau dat organisaties helpt bij het krijgen van grip op inhuur. Vanuit deze onafhankelijke positie helpen wij u met het selecteren en implementeren van VMS, MSP, brokers, inhouse constructies en tariefafspraken. Wij zijn volstrekt onafhankelijk. Wij leveren geen personeel, MSP of soortgelijke diensten. Deze onafhankelijkheid is noodzakelijk om te garanderen dat wij alleen die oplossingen adviseren die voor de organisatie van toegevoegde waarde zijn.