Het is weer tijd voor vakantiekrachten!
Twee jaar geleden schreef ik een column over vakantiekrachten: “Vlaggetjesdag”. De strekking klopt nog steeds: In de huizen waar een vlag met een tas eraan hangt, woont een potentieel beschikbare vakantiekracht.
Sinds in de invoering van de inlenersbeloning vanaf de eerste werkdag van alle uitzendkrachten is uitzendwerk over het algemeen flink duurder geworden, voor uitzendkrachten geldt immers de volle mep.
De vakantieperiode – van 1 juni tot 1 september – is een uitzondering: Voor vakantiekrachten geldt dat de ABU schalen gebruikt mogen worden, maar de loonkosten voor een vakantiekracht zijn ook lager o.a. door minder vakantiedagen en geen feestdagen waar rekening mee gehouden dient te worden. Dubbel voordeel dus.
Uiteraard kan dit alleen als de vakantiekracht ook echt als vakantiekracht wordt ingezet.
Een vakantiekracht doet ander werk dan je eigen medewerkers; ze pakken in, ze ruimen op, ze archiveren, eigenlijk extra werk waar je nooit tijd voor hebt of geld.
De vakantiekrachten kunnen je de zomer door helpen door alles weer helemaal tip-top in orde te brengen voor na de zomer, als de echt drukte weer begint.
3 Tips (extra voordelen) bij de inzet van vakantiekrachten:
- Je kunt iemand inzetten van 17 of 18 jaar en die vallen onder jeugdschalen
- Gebruik de lagere loonkostenfactor (vraag ernaar bij de uitzendbureau!)
Je hoeft je echt geen zorgen te maken over arbeidsovereenkomsten, dienstverbanden etc. Vakantiekrachten werken een paar weken, vertrekken vervolgens naar Salou of Terschelling en daarna gaan ze weer terug naar school.
Geef een reactie