Vlaggetjesdag

vlaggetjesdagTraditioneel opent Vlaggetjesdag het seizoen van de Hollandse Nieuwe. Ergens begin juni wordt het eerste vaatje haring van het seizoen geveild omlijst met veel publiciteit, bekende Nederlanders en festiviteiten. Een traditie van Scheveningen om de haringverkoop te stimuleren.

Voor de rest van het land is vlaggetjesdag iets minder prominent gemarkeerd op de kalender. Hoewel, begin juni – rond vlaggetjesdag – verschijnen wel steeds meer vlaggen, vlaggen met tassen eraan… Het seizoen begint weer. Geen haring, maar vakantiekrachten!

In de periode van 1 juni tot 1 september is het mogelijk om vakantiekrachten in te zetten. Vakantiekrachten zijn vaak ook gewoon uitzendkrachten. Het verschil is dat ze alleen in de zomer werken en daarna weer verder gaan met school of studie. En het voordeel is dat vakantiekrachten een aanzienlijk lagere loonkostenfactor hebben. Er vallen bijvoorbeeld geen feestdagen in de vakantieperiode en het aantal vakantiedagen dat door vakantiekrachten wordt opgebouwd is minder (20 i.p.v. 24). Helemaal niet zo gek dus om vakantiekrachten in te zetten.

In veel contracten staan de aparte tarieven voor vakantiekrachten vermeld. Er zijn dus meestal al afspraken gemaakt over de uitzendkrachten die alleen in de zomer kunnen werken. Ik kom echter vaak tegen dat deze regeling niet wordt benut.

Bij het uitzendbureau waar u zaken mee doet is het van belang aan te geven dat er werkzaamheden zijn die ingevuld kunnen worden door vakantiekrachten. Dat kan in de zomerperiode best wat geld schelen en na de vakantie komen de “vaste” uitzendkrachten en hun tarief gewoon weer terug. Voor het uitzendbureau is het misschien een beetje extra opletten het juiste tarief te berekenen, maar dat is natuurlijk geen reden om het niet te doen.

Er zijn ook bedrijven die zogenaamde vakantiekrachten projecten hebben, werk dat sowieso altijd blijft liggen wordt speciaal uitgesteld om uit te laten voeren door vakantiekrachten. De vakantiekrachten zijn dan – om het project en feest compleet te maken – kinderen van vaste medewerkers. Ze rijden met hun ouders mee naar het werk, doen de klussen waar nooit iemand tijd voor heeft en gaan vervolgens van het verdiende geld naar Terschelling of Salou. Deze projecten hebben altijd iets feestelijks vind ik, een mooie opmaat voor de welverdiende zomervakantie. En het resultaat mag er zijn! Na de vakantie is alles weer helemaal op orde voor de eindsprint van de vaste medewerkers richting het einde van het jaar.

Oh ja, zo’n vlag met een tas eraan? Die hangt er zodat je kunt zien wie beschikbaar is.

Goede vakantiekrachtenperiode gewenst!