Nederland moet blij zijn met inmiddels 1 miljoen zzp’ers. ZZP’ers investeren in zichzelf om inzetbaar te blijven, krijgen geen ww, creëren enorm veel extra business voor accountants, verzekeringsbedrijven, de belastingdienst krijgt veel zzp-BTW van instanties die geen BTW mogen verrekenen, et cetera.

Bedrijven en organisaties kunnen capaciteit en expertise snel inzetten en laten uitstromen waarmee ze kunnen inspelen op een steeds turbulentere omgeving. Die turbulente omgeving wordt overigens ook steeds vaker gecreëerd door de overheid zelf. Overheidsbeleid heeft ervoor gezorgd dat de hele zorgsector vraaggestuurd moet gaan werken. En juist de vraag naar zorg fluctueert enorm. Maar de zorgsector is met handen en voeten gebonden aan starre cao’s en het dure ontslagrecht en strenge controles t.a.v. zzp’ers. Dus zitten zorgondernemingen extra in de knel. Veel zorgorganisaties zullen failliet gaan omdat de vraag sterker fluctueert en ze het kostbare personeel wel door moeten betalen.

Terug naar de zzp’er. Wat doet dit kabinet t.a.v. zzp beleid? Dit kabinet gaat terug naar de jaren 50. Ze weigert om de wetgeving aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Zzp’ers die onder leiding en toezicht werken van een baas (opdrachtgever/klant), zijn volgens de wet geen zzp’er. ZZP’ers die langdurig één opdrachtgever hebben, zijn geen ZZP’er. Wat een onzin! Een zzp’er krijgt geen geld tijdens zijn/haar vakantie. Ziek? Geen inkomsten. Dat zijn criteria voor ondernemerschap / zzp-schap. In de praktijk worden heel veel zzp’ers verkeerd ingezet (volgens de wet) als je kijkt naar de “feitelijke situatie”. Ook bij de belastingdienst en het ministerie van Asscher werken gegarandeerd zzp’ers onder leiding en toezicht van de ministeries (WOB verzoek, iemand?). En in feite mag dat niet volgens de wet. Alleen al het woord inhuren (uurtje/factuurtje) van zzp’ers is onder de huidige wetgeving al verdacht.

Wiebes introduceert nu een nieuw middel, een speciale overeenkomst voor zzp’ers, die vooraf getoetst kan worden door de belastingdienst. Kortom de VAR in een nieuw jasje. Leiding en toezicht mag dan nog steeds niet. En de feitelijke situatie blijft prevaleren (uiteraard). Dus het lost werkelijk helemaal niets op. Wat een fiasco. Addertje onder het gras is de makkelijkere controle/handhaving die Wiebes voor zichzelf heeft geregeld.

Wij vinden dat het tijd is om de achterliggende wetgeving aan te passen. Naast ondernemer/onderneming en werknemer moet de zzp-ondernemer of zelfstandige werknemer worden opgenomen. Waarvoor specifieke en passende bepalingen (wetgeving) wordt opgesteld. Draaideurconstructies geïnitieerd door bedrijven moeten worden voorkomen maar schrap alsjeblieft onzin zzp-criteria zoals “leiding en toezicht” en “drie of meer opdrachtgever”. Tijd voor verandering!

Tip: Pas je ZZP-overeenkomsten (modelovereenkomst) tijdig aan en leg deze voor aan de belastingdienst! Vraag dit ook aan alle doorlenende leveranciers (o.a. bureau, broker, msp). Labor Redimo kan dit voor u verzorgen of uw zzp-overeenkomst reviewen. Neem hiervoor contact op met Corné van der Linde.