Radicaler denken: iedereen flexibel met basisinkomen?

/, Verhouding vast| flex/Radicaler denken: iedereen flexibel met basisinkomen?

Radicaler denken: iedereen flexibel met basisinkomen?

Voor werkgevers is het noodzakelijk om te kunnen in en uitademen middels flexibele personele capaciteit en expertise. Mensen willen meer vrijheid en prevaleren het zzp-schap in plaats van een vaste baan. Het aantal mensen dat flexibel inzetbaar is stijgt dan ook al jaren. De toename aan flex-werkers leidt ook tot ongewenste uitwassen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Een andere (mogelijke) ontwikkeling is dat de behoefte aan personele capaciteit structureel gaat afnemen door robotisering en automatisering.

Als reactie op deze ontwikkelingen stuurt de overheid (Asscher en vakbonden) op meer (echte) vaste banen. De maatregelen van de overheid (WWZ en WAS) en afspraken in CAO’s zullen hun doel missen. Maar wat dan wel?

Iedereen flexibel met basisinkomen?
Diverse professoren en denktanks hebben zich hierover gebogen. In een artikel van het financiële dagblad van 22/08/2015 geeft Professor Max Welling zijn oplossing. De drie kernpunten van zijn oplossing zijn: 1) Iedereen flex 2) Iedereen een basisinkomen 3) Iedereen bijscholen. Het is een interessant idee hoe Nederland haar arbeidsrelaties in de toekomst kan inrichten.

Lees hier het artikel: Flexibel werken en voor iedereen een basisinkomen

Door |2017-05-26T11:29:51+01:00augustus 25th, 2015|Geen onderdeel van een categorie, Verhouding vast| flex|0 Reacties

About the Author:

Corné van der Linde is oprichter en partner bij Labor Redimo. Hij helpt organisaties met het bepalen van hun wervingsstrategie (v|f) en het selecteren en implementeren van hcm-systeemoplossingen voor recruitment en inhuur (vms, ats, lm, tm).

Geef een reactie