Toelichting belang van het juiste kandidatennetwerk en de verschillende typen dienstverlening zoals gebruikt in RPO-gids

Opzet in het algemeen
De opzet van de RPO-gids is eenvoudig. Vier vragen van staan centraal. 1. Welke bureaus zijn er? 2. Welk type diensten leveren zij? 3. Hoe ziet hun kandidaten-netwerk eruit? 4. Welke referenties kunnen zij overleggen?

RPO-bureaus
Op basis van openbare gegevens heeft Labor Redimo de grotere en bekende bureaus opgenomen. Bureaus die nog niet zijn vermeld, kunnen zich tot 1 februari 2016 aanmelden.  Ca. eind 2016 volgt een tweede ronde. Klik hier om een bureauvermelding te wijzigen. Bureaus met een account kunnen via deze pagina inloggen.

Kandidatennetwerk
Het kandidatennetwerk van een bureau is van belang. Kunnen zij (snel en efficiënt) de juiste mensen voor een organisatie vinden? Kunnen de recruiters van het bureau goed overweg met de kandidaten (cultuur)? Snappen ze de vaak korte functie/opdrachtbeschrijvingen (behoefte)? Naast referenties van organisaties met een vergelijkbare behoefte, is het kandidatennetwerk van groot belang om het juiste bureau te kiezen.

Managed Service Provider (MSP)
Een MSP’er (Managed Service Provider) is een commerciële dienstverlener die verantwoordelijk is gemaakt om namens een organisatie (een deel van) de volgende processen uit te voeren; capaciteitsplanning, werving, pre-selectie, contractmanagement t.a.v. individuele overeenkomsten en/of raamovereenkomsten, screening, leveranciersmanagement, dossiervorming, verrekenen van kosten en centrale facturatie t.a.v. de totale flexibele schil (alle externe inhuur). De medewerkers van de MSP’er werken meestal op de locatie van de opdrachtgever (inhouse). In de praktijk zijn er verschillende MSP-varianten. Indien een MSP’er mensen ter beschikking stelt die in dienst zijn bij de MSP’er (of dochteronderneming) wordt gesproken over een niet onafhankelijke MSP’er.

Contractbroker-flex
Een Contractbroker-flex is een commerciële dienstverlener die verantwoordelijk is gemaakt om namens een organisatie (een deel van) de volgende processen uit te voeren; contractmanagement t.a.v. individuele overeenkomsten, screening, leveranciersmanagement, dossiervorming, verrekenen van kosten en centrale facturatie t.a.v. een deel van de externe inhuur bijvoorbeeld de ZZP’ers en/of de inhuur van IT medewerkers. De werving van kandidaten wordt gedaan door de organisatie. De medewerkers van een broker werken meestal niet op de locatie van de opdrachtgever.

Contractbroker-flex inclusief w&s flex
Een Contractbroker-flex incl. w&s flex is een commerciële dienstverlener die verantwoordelijk is gemaakt om namens een organisatie (een deel van) de volgende processen uit te voeren; werving, pre-selectie, contractmanagement t.a.v. individuele overeenkomsten, screening, leveranciersmanagement, dossiervorming, verrekenen van kosten en centrale facturatie t.a.v. een deel van de externe inhuur bijvoorbeeld de ZZP’ers en/of de inhuur van IT medewerkers. De werving van kandidaten wordt in principe gedaan door de broker. De medewerkers van een Contractbroker-flex inclusief werving en selectie werken meestal niet op de locatie van de opdrachtgever.  Indien een Contractbroker-flex inclusief W&S flex, mensen ter beschikking stelt die in dienst zijn bij de broker (of dochteronderneming) wordt gesproken over een niet onafhankelijke broker.

Werving en selectiebureau voor vast en flex
Een werving en selectiebureau voor vast en flex, is een commerciële dienstverlener die verantwoordelijk is gemaakt om namens een organisatie (een deel van) de volgende processen uit te voeren; werving, screening, pre-selectie t.a.v. (een deel van) de openstaande aanvragen (externe inhuur) en vacatures (vast personeel). De medewerkers van W&S-bureau werken meestal niet op de locatie van de opdrachtgever. Indien een W&S bureau medewerkers ter beschikking stelt aan opdrachtgevers die in dienst zijn bij het bureau (of dochteronderneming) wordt gesproken over een niet onafhankelijk W&S bureau.

Werving en selectiebureau bureau voor vaste medewerkers
Een werving en selectiebureau voor vaste medewerkers is een commerciële dienstverlener die verantwoordelijk is gemaakt om namens een organisatie (een deel van) de volgende processen uit te voeren; werving, screening, pre-selectie t.a.v. (een deel van) de openstaande vacatures. De medewerkers van W&S-bureau werken niet op de locatie van de opdrachtgever.

Tip: klik hier voor een overzicht van brokers, msp en werving en selectiebureaus.

Heeft u vragen over de verschillen in dienstverlening die RPO-bureaus leveren?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.